Dar viena išvyka į Gižycko kraštą Lenkijoje ir vėl – visa puokštė naujų patirčių iš šio krašto. Gižycke viešėjusi grupė Trakų rajono atstovų aktyviai įsitraukė į „Permakultūros ir Mozūrijos skanėstų“ stovyklos veiklas.
Trakiečiai susipažino su permakultūra (gamtine žemdirbyste). Tai vis populiarėjantis būdas ūkininkauti, tvariai panaudojant gamtos išteklius, pasitelkiant pačią gamtą „nudirbti“ žemės ūkio darbus. Permakultūros dirbtuvėse Vronkos kaime trakiečiai susipažino su pagrindiniais principais, įgijo praktinių įgūdžių, pavyzdžiui, kaip „sukrauti“ iš šakų, šiaudų ir žemės pakeltą lysvę. Pasak dirbtuvių dalyvių, šiuos įgūdžius išties verta pritaikyti ir savo darže, sode.
Akiratį praplėtė ir kulinarinės dirbtuvės Kožuchy Vielkie ir Vronkos kaimuose. Čia buvo gaminami virtiniai su žuvies faršo įdaru, paskaninti šoninės spirgučiais, varškėčiai, kepti su slyvų, abrikosų ir medaus padažu. Skoniai neįprasti, bet įdomūs, padeda pažinti vietinės virtuvės ypatumus.
Gižycką supa nuostabūs ežerai, tad kelionė laivais po mėlynus vandenis visada suteikia pažinimo džiaugsmą, pasigėrėjimą kraštovaizdžiu ir krašto savitumu.
Trumpa, bet turininga viešnagė nepaliko abejingų. Edukaciniai-pažintiniai užsiėmimai praturtino naujais potyriais, pažinimu, gerai praleistu laiku ir pažintimis, kurios bus dar tęsiamos.
Stovykla surengta plėtojant bendrą tarptautinį Trakų ir Gižycko rajonų savivaldybių projektą „Sveikatingumo turizmas, atskleidžiantis gamtos ir kultūros paveldą Trakų ir Gižycko regionuose“, vykdomą per Interreg V-A Lietuvos–Lenkijos bendradarbiavimo programą.
Trakų rajono savivaldybės informacija
Nuotraukoje: Gižycko krašte viešinčių trakiečių akiratį praplėtė ir kulinarinės dirbtuvės Kožuchy Vielkie ir Vronkos kaimuose.